Lillsmurfen berättar

Sunday, April 18, 2010

Det syns oftast inte att en person hör dåligt, men det märks lätt i samtal


Vi kanske inte svarar när du pratar med oss eller så börjar vi prata om något helt annat för att vi har hört fel. Det finns flera typer och grader av hörselskador och det är omöjligt att ge en generell bild av hur mycket – eller lite – en person med hörselskada hör. Miljön, humöret och vem man pratar med påverkar också hur mycket vi faktiskt uppfattar av det du säger.

Många av oss som har en hörselskada använder hörapparat. Det finns hörande som tror att hörapparaten fungerar som ett par glasögon och att vi inte märker av vår hörselskada när vi har på den. Hörapparaten gör att vi hör bättre, men ger oss inte hörseln tillbaka. Till exempel förstärker den alla ljud – även skrapet från stolar och slamret från bestick mot porslin. Att hela tiden koncentrera sig på att höra gör att många av oss som har en hörselskada är trötta och har huvudvärk. Om du som är hörande tänker på att bara

Tro på dig själv!

Låt inte hörselskadan och andras fördomar vara ett hinder för det du vill göra!

Prata vänd mot oss (så att vi kan läsa på läpparna) och att inte prata för fort (så att vi hinner uppfatta orden) är det mycket lättare för oss att faktisk kunna lyssna, och inte bara koncentrera oss på att höra.


En bra kommunikation är avgörande för bra relationer. Att umgås med andra blir ofta mycket lättare om du berättar vad du behöver för att höra. Då kan också de du pratar med ta sitt ansvar för att du ska hänga med i samtalet. Men för att du ska kunna berätta för andra är det viktigt att du lär dig mer om din egen hörsel och om vilka lösningar som finns. Ett sätt att lära dig mer är att vända dig till hörselhabiliteringen i ditt landsting för rådgivning. Att träffa andra som har en hörselskada brukar också ge väldigt mycket. Vi vet hur det är och har kanske lättare för att ge tips och lösningar. Dessutom är det skönt att faktiskt se att man inte är ensam om att ha en hörselskada.

Du som är hörande och träffar en person som har en hörselskada vill förstås att vi ska vara med i samtalet. Tänk på att också småpratet är en viktig del i en relation till andra. Innehållet i småpratet saknar ofta betydelse, men man blir sedd och blir del i en gemenskap. Dessutom är småpratet en förutsättning för att komma in på tdjupare samtal. Försök att se till att vi som har en hörselskada är med också i den här typen av dialog. Kolla av att vi verkligen har hört. Upprepa det du sagt om vi ber dig, även om du själv inte tycker att det var särskilt viktigt.


Denna text har jag kopierat från en hemsida. Texten berättar hur det är att leva med en höselskada & vilken hjälp vi kan få som till ex. hörapparat m.m.
Hemsidan som texten är tagen på är: http://www.uh.se/php/start/start.php

Det finns också en blogg som ni gärna får gå in på & läsa. Adressen är: http://www.uh.se/php/blogg/blogg.php

0 Comments:

Post a Comment

<< Home